De metaaldelen van de motorfiets zijn belangrijk omdat zij vaak voor stabiliteit zorgen. Om deze metalen te beschermen tegen corrosie, worden zij in de meeste gevallen voorzien van een beschermlaag. De meest voorkomende lagen zijn laklagen, anodische lagen of chroomlagen. Soms worden ook blanke, onbeschermde aluminiumdelen gebruikt.

Aluminium

Aluminium wordt gebruikt om het gewicht van de motor te verminderen. Het bevindt zich dan ook op centrale plaatsen zoals op frame, tuimelaar of velgen.
De delen van aluminium kan men in de volgende groepen indelen:

Blank, ongelaagd aluminium

Vaak worden nieuwe inbouwonderdelen voor motorfietsen vervaardigd uit ongelaagd, hoogglanzend aluminium. Aluminium is echter een zeer gevoelig materiaal, dat zonder bijbehorende beschermlaag snel mat en onooglijk wordt. Al bij het contact met leidingwater kunnen duidelijke vlekken en corrosiesporen ontstaan.
Vanwege deze hoge gevoeligheid kan bij GEEN ENKEL reinigingsmiddel vlekvorming op blank aluminium met zekerheid worden uitgesloten.

S100 Motortotaalreiniger met materiaalbescherming is voorzien van de hoogst mogelijke bescherming voor blank aluminium. Een 100%-garantie kan echter niet worden gegeven. Hoewel uit ervaring blijkt dat dit product zonder bezwaren kan worden gebruikt bij blank aluminium, voelen wij ons verplicht om bij dit gevoelige materiaal te wijzen op de mogelijkheid van vlekvorming. Gebruik voor het reinigen van onbeschermd aluminium altijd bijzonder milde reinigingsmiddelen en neem de gebruiksvoorschriften zorgvuldig in acht, evenals de aanbevelingen van de motorfietsfabrikant.

Waaraan herkent men blank aluminium?

Doe een polijsttest met een mild product, bijv. S100 Lak- en kunststofpolish of A1 Speed Polish. Een blank oppervlak van aluminium vertoont dan zwart slijpsel, een anodisch of gelakt oppervlak niet.

Gelakt aluminium

Dit aluminium heeft meerdere laklagen ter bescherming. Voor de reiniging van gelakte delen van aluminium kunt u de S100-motorreinigingsproducten zonder enig probleem gebruiken.

Geëloxeerd aluminium

In een elektrochemisch proces ontstaat een kunstmatige aluminiumoxidelaag op het blanke aluminium. Deze laag beschermt het materiaal tegen vocht en omgevingsinvloeden. Ook voor de reiniging van geëloxeerde aluminiumdelen zijn de S100-motorreinigingsproducten probleemloos te gebruiken. De S100-motorreinigers kunnen ook voor alle soorten gecoate metalen worden gebruikt (gelakt, geëloxeerd, verchroomd).

Onderhoud van metalen delen

Oudere, verweerde en ook matte metaaldelen kunnen door regelmatig onderhoud, bijvoorbeeld met S100 Hoogglanspolish, weer in een goede staat worden gebracht. Blanke aluminiumdelen die in goede staat verkeren en die zijn behandeld met een metaalpolish maar ook beschadigde metaaldelen moeten regelmatig worden behandeld met S100 Corrosiebescherming. Door de zelfherstellende beschermlaag, die wordt opgebouwd door S100 Corrosiebescherming, wordt ook bij mechanisch belaste oppervlakken (bijvoorbeeld door steenslag) duurzame bescherming gegarandeerd.