Waarom de ketting schoon moet zijn

Tussen ketting en tandwiel ontstaat bij het rijden permanent wrijving, net als tussen de schakels. Dit veroorzaakt fijn metaalslijpsel en de ketting vervuilt onvermijdelijk. In combinatie met de restanten van kettingsmeermiddelen, zand, straatvuil enzovoorts ontstaat hardnekkige aanslag op de ketting en het tandwiel. Deze aanslag voorkomt dat de actieve bestanddelen van een kettingspray diep tussen de schakels kunnen kruipen, waardoor smering niet meer mogelijk is. Als men de ketting nooit of zelden reinigt, heeft het smeren van de ketting dan ook steeds minder effect. Er wordt alsmaar meer kettingvet weggeslingerd, terwijl het smeermiddel niet meer tussen de schakels kan kruipen, maar op het oppervlak blijft. Om de ketting optimaal te laten ‘lopen’, voldoet het derhalve niet om de ketting af en toe te smeren. Een ketting is alleen goed onderhouden wanneer deze regelmatig grondig wordt gereinigd.

Waarmee men de ketting schoon houdt

De krachtige gel van S100 Kettingreiniger combineert met zijn speciale formule optimaal kruipvermogen met perfecte hechting. Dit leidt tot een maximaal reinigingsresultaat waarbij het hardnekkige vuil actief wordt aangepakt zonder lang te hoeven schrobben. De reiniger is bovendien absoluut materiaalcompatibel, het verbetert de loopeigenschappen en beschermt tegen slijtage.

De juiste toepassing

S100 Kettingreiniger – krachtige gel

De ketting beschermen tegen slijtage

Verlenging van de levensduur van de ketting

Een motorfietsketting heeft te maken met extreme krachten. De voortdurende wrijving die optreedt tussen ketting en tandwiel, maar ook tussen de afzonderlijke schakels, wordt geminimaliseerd door de smering met kettingspray. Dit kan een kettingspray echter alleen presteren wanneer deze regelmatig en in voldoende mate wordt aangebracht en sterk aan het oppervlak hecht. Onvoldoende smering leidt snel tot slijtageverschijnselen zoals verlenging van de ketting (de ketting hangt door en moet nagespannen worden) of tot zichtbare slijtagesporen op het tandwiel.

Het loont zich om dit te voorkomen. Een regelmatig onderhouden kettingset heeft namelijk een veel betere loopprestatie en hoeft niet vroegtijdig te worden vervangen. Een goed onderhouden ketting draagt bij aan de veiligheid bij het motorrijden.

Bescherming van de ketting

De speciale smeeradditieven in S100 Witte kettingspray bieden een buitengewoon hoge slijtagebescherming en zorgen voor een twee keer zo hoge loopprestatie van de kettingset. Door de speciaal ontwikkelde extreem hechtende additieven is de kettingspray nagenoeg spatvrij en zorgt deze voor optimale smering, uitstekend kruipvermogen en een lange levensduur van de ketting.

De juiste toepassing

S100 Witte kettingspray

Tips voor het onderhoud van de ketting

  • Smeer de motorketting elke 500 tot 1.000 km.
  • Reinig de ketting voor het smeren minstens elke 2.000 km, idealiter elke keer voor het smeren.
  • Zorg ervoor dat u voor de kettingreiniger uitsluitend reinigers gebruikt, die gegarandeerd compatibel zijn met O-/X- en Z-ringen.
  • Spuit de kettingspray altijd dun en gelijkmatig op en laat deze vervolgens goed luchten – bij voorkeur een hele nacht.