Gelakte delen van metaal en kunststof op de motorfiets zijn blootgesteld aan zeer wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Door weersinvloeden en UV-straling verweren deze in de loop van de tijd. Ook aan matte, ongelakte kunststoffen knaagt de tand des tijds. Materialen die door krassen en verwering mat en onooglijk worden, kunnen echter weer in perfecte staat worden gebracht.

Verwijdering van waasvorming

Bij verweerde laklagen wordt het opvallende licht verstrooid. Ons oog neemt dit waar als een waas. Door een hoogwaardig lakpolish te gebruiken, wordt het gelakte oppervlak gepolijst en de fijne, verweerde laklaag verwijderd. Hierdoor wordt het licht niet meer verstrooid en de lak vertoont weer een volle, diepe kleur.

Glansverbetering

Bij de reflectie van licht zonder verstrooiing ontstaat het verschijnsel dat wij betitelen als glans. Deze lichtreflectie kan met de juiste polish aanzienlijk worden verhoogd. De lak krijgt een schitterende glans.

Krasverwijdering

Goede lakpolish camoufleert de krassen in de lak niet, maar verwijdert deze. Hiertoe worden de fijnste schuurmiddelen gebruikt. Deze moeten zo zijn afgesteld, dat fijne krassen aanhoudend worden verwijderd, zonder dat de lak daarbij wordt aangetast.

Verzegeling

Bij volledig lakonderhoud hoort naast het polijsten ook altijd het verzegelen. Dit werkt als een extra beschermlaag en vrijwaart de lak van vuil en fijne krassen. De optimale afstemming tussen siliconen- en wascomponenten zorgt niet alleen voor een eenvoudige verwerking maar ook voor de beoogde langdurige effectiviteit. S100 Lak- en kunststofpolish verleent alle gelakte metaal- en kunststofdelen een perfecte hoogglans. Krassen en verweerde laklagen worden verwijderd. Gelijktijdig wordt het oppervlak effectief verzegeld.

Ongelakte kunststofdelen

Ongelakte, gladde en gestructureerde kunststofdelen hebben bijzonder onderhoud nodig omdat ze niet over een beschermende laklaag beschikken. Bij gebrekkig onderhoud vervluchtigen de weekmakers in de kunststof door hitte, UV-stralen of chemicaliën. Dit heeft tot gevolg dat de kunststof bros wordt, scheuren krijgt en zichtbaar steeds meer verkleurt.

Kunststofveroudering door UV-straling
Bron: Dr. O.K. Wack Chemie

Kunststofveroudering door licht en warmte
Bron: Dr. O.K. Wack Chemie

Voor alle gladde, harde kunststofdelen zoals spatplaten of windschermen, is S100 Lak- en kunststofpolish de perfecte keuze voor het regelmatige onderhoud. Voor gestructureerde kunststoffen zoals de achterkant van spiegels, wordt A1 Intensief-kunststofonderhoud aanbevolen. De speciale bestanddelen van dit middel dringen diep in de kunststof binnen en voorkomen dat de weekmakers ontsnappen.

Zo beschermt u de lak tegen insecten

Insectenresten op het frontdeel van de motor vormen een lastig probleem. Op den duur zetten deze resten zich hardnekkig vast en kunnen ze uitsluitend met veel inspanning worden verwijderd. Op een onbeschermde lak ontstaan binnen de kortste tijd beschadigingen door insectenresten. Ze moeten dan ook zo snel mogelijk worden verwijderd.

In dit geval biedt S100 Motortotaalreiniger uitkomst. In tegenstelling tot een groot aantal vloeibare producten, die snel afdruipen of indrogen, hecht S100 Motortotaalreiniger zich dankzij de superieure gelformule zelfs aan verticale oppervlakken zodat insectenresten effectiever loskomen. De optimale combinatie van werkzame stoffen bevat totaal geen agressieve bestanddelen zonder dat dit de reinigingsprestatie nadelig beïnvloedt. Nadere informatie vindt u in het hoofdstuk over S100-motorreinigingsproducten.

Voor optimale bescherming tegen insecten wordt aanbevolen om na de grondige reiniging van de motor deze te verzegelen met harde was. De beschermlaag vermindert het hechten van insecten en maakt het reinigen aanzienlijk eenvoudiger – zo wordt het risico op lakschade verminderd.